Sivkasta koreničarica* (Hydrophoria linogrisea)

  • Domov
  • Sivkasta koreničarica*

Družina: cvetne muhe (Anthomyiidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli logi, vlažni gozdiči, poplavni gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je svetla, s črno temensko črto, ki je v sprednjem delu pogosto rdečkasta, oči so precej velike, rdeče, s serijo obočesnih ščetin. Tipalnice so betičaste, temne. Oprsje je precej krepko, temno do bledo sivo ali rahlo kremasto, ob straneh svetlo in črno obrobljeno, večinoma z obstranskima črnima črtama v predšivnem predelu, poraslo z dolgimi, togimi ščetinami in kratkimi, mehkimi dlakami. Ščitek (scutellum) je polkrožno jezičast, rjavkast ali sivkast, z dvema paroma ščetin. Krila so prosojna, v bazalnem delu rumenorjava, z večinoma vzporednimi žilami. Zadek je sivkast z rahlo umazano rumenim pridihom, porasel s ščetinami in dlakami, krajši od kril. Noge so dolge, vitke, porasle s togimi ščetinami, oranžnorumene, sprednja stegenca so sivkasta, stoplaca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od aprila pa vse do prve večje zmrzali v jesenskem času. Pogosto sedijo na listih večjih rastlin in dreves. Ličinke živijo v tleh, kjer se hranijo z razpadajočim rastlinjem.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): kopjasta koreničarica* (Hydrophoria lanciger) - progasta koreničarica* (Hydrophoria ruralis) - nekatere vrste govnaric (Scathophagidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti