Črtastooka usnjata stenica* (Ceraleptus lividus)

  • Domov
  • Črtastooka usnjata stenica*

Družina: usnjate stenice (Coreidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: grmovna mesta, logi, porasle ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: večinoma rdeče- ali sivorjavo obarvani. Glava je ozka, v sprednjem delu koničasto podaljšana, svetlo gredljata po sredini, čez oči poteka temna črta, ki se delno nadaljuje na rob pokrovk. Tipalnice so nekoliko daljše od oprsja, rdečerjave, zadnji členek je v celoti temen, predzadnji pa večinoma le delno. Oprsje je trapezasto, ob glavi zoženo, z neizrazitimi vzdolžnimi pasovi, po spodnjem robu nekoliko zatemnjeno. Ščitek (scutellum) je trikoten, rjav. Pokrovke so fino drobno črno pikaste, sicer enovito obarvane, le vzdolž zunanjega roba svetlo obrobljene. Zadek je ob robu razširjen in svetlo pasast. Noge so rumenkaste, stegenca zadnjih nog so v spodnji polovici temna, prav tako so zadnje goleni tik ob stopalcih temno pasasta.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta se v Sloveniji pojavlja na skrajnem jugozahodu in je v notranjost morda zanešena s pomočjo tranzitnega prometa. Odrasli se pojavijo spomladi, ko se tudi parijo in so aktivni vse do srede poletja. Ličinke se pojavljajo nekje od junija do avgusta. Hranijo se z rastlinskimi sokovi materine dušice (Thymus spp.) in navadnega gadovca (Echium vulgare), včasih se lotijo tudi poginulih živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): vitkotipalčna usnjata stenica* (Ceraleptus gracilicornis) - topoglava usnjata stenica* (Ceraleptus obtusus) - trnata brestovka* (Ulmilicola spinipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti