Sivopasasta peščinarka* (Andrena denticulata)

  • Domov
  • Sivopasasta peščinarka*

Družina: peščinske čebele (Andrenidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, odprta pokrajina, ruderalne površine, topla in peščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: vitka, pretežno črnorjavo obarvana, s pasovi svetlih dlačic na zadku. Glava je v sprednjem delu porasla s svetlimi dlakami, tipalnice so temne. Oprsje je ob straneh gosto poraslo s svetlimi dlakami, po zgornji strani je navadno ogolelo, fino drobno hrapavo. Krila so prosojna, pterostigma je rjavkasta, ozka, za rod so značilne 3 submarginalne celice in skoraj ravna radialna žila (Rc2). Zadek je valjast, v sprednjem in zadnjem delu močno zožen, segmenti so na spodnjih robovih porasli s pasovi svetlih dlak. Noge so temne, porasle s svetlimi dlakami, zadnje goleni so v spodnjem delu trikotne in niso upognjene navznoter, po notranji strani porasle z rumenimi dlakami.

 

Samec: je manjši in vitkejši od samice, na sprednjem delu glave je gosteje porasel s svetlimi dlakami. Noge so vitkejše in manj dlakave.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od julija do septembra v eni generaciji. Vrsta se prehranjuje skoraj izključno z nektarjem in pelodom "rumenocvetnih" nebinovk (Asteraceae). Podobno kot ostale vrste peščinark, so tudi pri tej vrsti samice solitarne. Gnezda izkopljejo v tla ali peščene stene, kjer uredijo zarodne kamrice, ki jih založijo s pelodom in nektarjem, vanje pa izležejo posamična jajčeca. V nekaterih evropskih državah je vrstea postala močno ogrožena. Kleptoparazitska vrsta, ki zajeda peščinarkin zarod, je rdečenoga čebela pohajkovalka (Nomada rufipes).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonoga peščinarka* (Andrena fuscipes) - širokoglava peščinarka (Andrena proxima) - mala peščinarka* (Andrena argentata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti