Nazobčani usnjatec* (Coriomeris denticulatus)

  • Domov
  • Nazobčani usnjatec*

Družina: usnjate stenice (Coreidae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: redko

Življenjski prostor: bolj suha, peščena mesta, travniki, ruderalne površine, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je sivo-, svetlo- ali rdečerjavo, gosto poraslo s svetlimi dlakami predvsem po glavi in oprsju. Glava je ozka, v sprednjem delu nazobčano koničasta, oči so obstranske, rdečkaste. Tiaplnice so dolgočlenaste, rdečerjave, bazalni členek je odebeljen, zadnji členek je nekoliko povečan in temen, porasle so z daljšimi dlakami in krajšimi črnimi ščetinicami. Oprsje je trapezasto, ob straneh rahlo konkavno in poraslo s togimi, svetlimi drobnimi zobčki, na spodnjih stranskih robovih nazobčano in rahlo širše od pokrovk, gosto dlakavo. Ščitek (scutellum) je trikoten, nekoliko temnejši od pokrovk, gredljast. Pokrovke segajo nekje do polovice zadka, ta je pogosto plosk in obstransko razširjen ter pasast. Noge so dokaj krepke, dolge, stegenca so še posebej porasla s ščetinicami, zadnja stegenca imajo na notranji strani dva daljša zobca.

V rodu Coriomeris je več, med seboj zelo podobnih vrst, ki se med seboj le stežka razlikujejo!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo večji del leta. Živijo na različnih metuljnicah (Fabaceae), kot so medene detelje (Melilotus spp.) in detelje (Trifolium spp.), kjer sesajo rastlinske sokove. Ličinke še nimajo razvitih pokrovk, imajo pasast zadek in po dve večji bradavici na zadku, vzdolž glave, oprsja in sprednjega dela zadka so izrazito gredljaste. Tudi one se hranijo podobno kot odrasli.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ostrorobi usnjatec* (Coriomeris affinis) - dlakavorogi usnjatec* (Coriomeris hirticornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti