Vitka lesovrtka* (Trypoxylon attenuatum)

  • Domov
  • Vitka lesovrtka*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Larrinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-8 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: gozdovi, mejice, parki, prodnata in peščena mesta

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki in črno obarvani, samice so nekoliko večje od samcev. Glava je široka, s tremi dobro razvitimi očesci na temenu, čeljusti so majhne a krepke, temne, oči so velike in črne, na srednjem delu izrazito izrobljene in belo obrobljene. Tipalnice so črne, dosegajo sredino oprsja. Oprsje je sorazmerno gladko, ob straneh poraslo s finimi, svetlimi dlačicami. Krila so prosojna, rahlo zatemnjena, dobro ožiljena in z drobno, črno pterostigmo. Zadek je vitek, podolgast, v sprednjem delu pecljato zožen, proti koncu se betičasto razširi, rebrasto segmentiran, v celoti črn. Noge so dokaj dolge, vitke, črne, goleni in stopalca so včasih nekoliko svetlejša.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli letajo nekje od sredine maja do sredine septembra. Samice uredijo gnezda v votlih steblih in vejicah (npr. trstičevja in robid). Kamrice zapolnijo z omrtvičenimi pajki, ki so večinoma iz družine čeljustarjev (Tetragnathidae). Pogosto zavzamejo že ustvarjena gnezda drugih sorodnic in drugih solitarnih gnezdilk, ki jih nasilno preženejo ali celo ubijejo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črna lesovrtka* (Trypoxylon figulus) - srednja lesovrtka* (Trypoxylon medium) - mala lesovrtka* (Trypoxylon medium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti