Progasti bledi skakač* (Phintella castriesiana)

  • Domov
  • Progasti bledi skakač*

Družina: skakači (Salticidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: redko?

Življenjski prostor: grmovne mejice, svetli logi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj svetla s temnejšim vzorcem na zadku in glavoprsju (obarvanost variira). Glavoprsje je kvadratasto, v spodnjem delu zaokroženo, bledo rumenkasto. Po en par oči je nameščen visoko na hrbtišču, ostale oči so v sprednjem delu glavoprsja in so zatemnjene. V zadnjem delu je pogosto zaokrožena temnejša, delno podkvasta lisa. Zadek je jajčasto podolgast, bledikav, pogosto z zelenkastim pridihom. Vzorec na zadku poteka vzdolž obeh stranih in ga večinoma tvorijo temnejši pasovi in črte, ki se lahko zlivajo ali so razločno ločene, na koncu zadka so večinoma prečne črte, ki dajejo "zebrast" videz. Noge so precej dolge, bledikaste, skoraj prosojne.

 

Samec: pogosto ima temnejše glaovprsje od samice in povečane, temne pedipalpe. Prvi par nog je zelo dolg in temen. Zadek je vitkejši kot pri samici, z izrazitejšim vzorcem.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od zgodnje pomladi pa do jeseni. Večinoma se zadržujejo skriti v podrasti ter na listih dreves in grmov, kjer lovijo manjše žuželke. O sami biologiji te vrste je zelo malo znanega, tudi razširjenost vrste v Sloveniji in v regiji je slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): nekatere vrste velikih skakačev* (Marpissa spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti