Bleščeča grizlica* (Dolerus (Poodolerus) nitens)

  • Domov
  • Bleščeča grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Selandriinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8.5-10 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: svetli gozdovi, obronki travnikov, grmovna mesta, močvirni travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: dokaj veliki, v celoti črni, kovinsko bleščeči. Glava je grobo drobno jamičasta, še posebej po temenskem delu, pikčaste oči so dobro vidne. Tipalnice so dolgočlenaste, bazalna členka sta zelo kratka. Oprsje je izbrazdano, skoraj v celoti gladko (pri samicah) ali zelo rahlo in poredko jamičasto na stranskih delih (pri samcih), bleščeče, po spodnji strani poraslo z daljšimi, svetlimi, puhastimi dlakami (še posebej pri samicah). Krila so prosojna, velika, zelo dobro in krepko ožiljena, še posebej kostalni del in s črno, ozko eliptično pterostigmo. Zadek je jajčast, koničast,segmenti so v celoti črni. Noge so vitke, dolge, črne, mestoma porasle s svetlejšimi dlakami.

Vrste iz skupine Poodlolerus so si med seboj izredno podobne, zanesljivo jih lahko ločimo le po pregledu spolnega aparata.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli, še posebej samice, se pojavijo že zgodaj spomladi, od marca do aprila. Ličinke (pagosenice) so bledo rumenkaste, s sivkastim hrbtom in črnimi pikami ob straneh. Živijo in se hranijo z listi ter poganjki trav (Poaceae) in ostričevk (Cyperaceae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnikasta grizlica* (Dolerus nigratus) - črna grizlica* (Dolerus niger) - drobnonoga grizlica* (Dolerus picipes) - vitka grizlica* (Dolerus aeneus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti