Temnožilna smaragdovka* (Bellardia viarum)

  • Domov
  • Temnožilna smaragdovka*

Družina: brenčačke (Calliphoridae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: različni, bolj vlažni habitati, logi, grmovna mesta, obcestni jarki, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: nekoliko spominjajo na blestivke (Lucilia spp.). Glava je svetla, precej velika, s široko črno temensko progo. Oči so velike, rdeče, med seboj razmaknjene, s serijo obočesnih ščetin. Tiaplnice so na koncu betičaste, temne. Oprsje je sivo do temnosivo, s svetlejšimi odtenki v sprednjem delu, s prepoznavno "V" liso za glavo, ki se nadaljuje v osrednjo progo, ob straneh s širšima progama, poraslo je s strnjenimi ter delno manjkajočimi serijami togih ščetin. Krila so prosojna, žile so krepke, črne, bazalne žile so črne do črnorjave na obeh straneh kril. Zadek je kovinsko zelenkast, ob straneh s svetlimi zaplatami poprha, porasel s togimi in mehkejšimi, črnimi ščetinami, te so na 4. zadku bolj ali manj enako dolge (osrednje ščetine so skoraj tako dolge kot robne ščetine 3. in 4. segmenta). Noge so temne, porasle s ščetinami, sprednja golen ima le en par posteroventralnih ščetin.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se poajvljajo od aprila vse do spetembra, pogosto obiskujejo različne cvetove, kjer sesajo nektar. Ličinke zelo verjetno parazitirajo v deževnikih (Lumbricidae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): svetložilna smaragdovka* (Bellardia vulgaris) - dvoščetinasta smaragdovka* (Bellardia pandia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti