Temnonoga nežna grabežnica* (Leptogaster cylindrica)

  • Domov
  • Temnonoga nežna grabežnica*

Družina: grabežnice (Asilidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 11-16 mm

Razširjenost: lokalno do raztreseno

Življenjski prostor: travniki, robovi grmovnatih mejic, obronki logov, porasle ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: na hitro spominjajo na košeninarje (Tipula spp.). Telo je zelo ozko, cilindrično in dolgo, večji del sivkasto. Glava je drobna z velikimi, mavrično zelenimi očmi, v sprednjem delu umazano bela, z dolgimi, svetlimi, brkatimi facialnimi ščetinami. Kljunec je temen. Tipalnice so ozko betičaste, postpedicel je jajčast, v večjem delu puhast in nitasto podaljšan. Oprsje je rahlo kremasto ali sivkasto, s svetlejšima, a pogosto slabo izraženima progama, na zadnjem delu sta dva para togih ščetin. Krila so zelo ozka, mnogo krajša od zadka, s krepkimi žilami. Zadek je tanek, ob straneh večinoma svetlejši, s temnejšo vzdolžno progo. Noge so zelo dolge, predvsem zadnje, sprednji par je rumenkast s temnimi stopalci, zadnje noge imajo v spodnjem delu kijasto odebeljeno in temno lisasto stegence, goleni so večji del črne, s svetlejo progo in se proti koncu rahlo odebelijo, členki stopalc so temni.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od sredine maja do avgusta. Njihov let je okoren, letajo nizko, večinoma nad travami, pogosto plenijo listne uši (Aphidoidea), ki jih "pobirajo" iz stebel, lovijo pa tudi manjše leteče žuželke. Ličinke živijo na tleh.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): puhasta nežna grabežnica* (Leptogaster pubicornis) - pasastonoga nežna grabežnica* (Leptogaster guttiventris) - pikasta nežna grabežnica* (Leptogaster subtilis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti