Jamičasti brazdnik* (Amara (Amara) convexior)

  • Domov
  • Jamičasti brazdnik*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-9 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: suha travišča, ruderalne površine, obronki mejic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, kompaktno, večinoma bleščeče črno, redkeje smaragdno zeleno, črnomodro ali temno bakrenasto. Glava je krepka, oči so zaobljene, ob njih se nahajata po dve obočesni ščetini. Prvi trije členki tipalnic so v celoti rumenkasti ali rdečerjavi, ostali so črni. Oprsje je kvadratasto, ob straneh rahlo zaobljeno, pri glavi zoženo, v spodnjem delu skoraj izravnano s pokrovkami (stranska robova sta topo koničasta in skoraj pravokotna, s postangularno ščetino), z osrednjima jamicama, ki sta grobo hrapavo jamičasta. Pokrovke so večinoma čez polovico enako široke, nato se koničasto zožijo, globoko izbrazdane, 8. brazdi (tik ob robu pokrovk) na obeh straneh pokrovk imata skoraj neprekinjeno serijo por. Stegenca so črna, goleni in stopalca so večinoma rdčerjava, sprednje goleni se končajo z enostavnim trnom.

Rod Amara je na terenu izjemno težaven za prepoznavanje!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo že v marcu in vse do začetka julija, na bolj suhih in sončnih mestih, pogosto na bilkah trav, kjer se hranijo s semeni, plenijo pa tudi manjše živali. Ličinke živijo na tleh in so plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): navadni brazdnik* (Amara communis) - jajčasti brazdnik* (Amara ovata) - slični brazdnik* (Amara similata) - bleščeči brazdnik* (Amara aenea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti