Ploskočeli puhasti zavijač* (Lasiorhynchites cavifrons)

  • Domov
  • Ploskočeli puhasti zavijač*

Družina: cigararji (Rhynchitidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: raztreseno, lokalno

Življenjski prostor: hrastovi gozdovi, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kovinsko temnomodro, redkeje modrozeleno, poraslo z dolgimi, mehkimi, rjavkastimi dlakami. Glava je v sprednjem delu podaljšana v krepak, na koncu razširjen rilček, ki je gredljast, skoraj raven in tako dolg kot oprsje. Čelni del glave je plosko "odeskan", oči so rahlo izbuljene, drobne. Tipalnice so nitaste, končni členki se povečajo v betičast del. Oprsje je tako široko kot glava, v osrednjem delu je zaobljeno in razširjeno, v spodnjem delu se ponovno zoži, enako kot glava je fino drobno, enakomerno jamičasto. Pokrovke so kvadrataste, v ramenskem delu ravne, v spodnjem delu se naglo zaokrožijo, fino drobno jamičaste, jamice so proti konicam pokrovk bolj fine, zato so brazde v tistem delu pokrov neizrazite, medbrazdni predeli so prav tako 1- do 2-krat drobno jamičasti. Noge so krepke, temne.

Vrste tega rodu in rodu jabkoder (Rhynchites) so si zelo podobne in jih je med seboj zelo težko razlikovati! Posebej moramo biti pozorni na vzorec in gostoto jamic na 9. in 10. brazdi!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od sredine aprila do srede junija. Navadno se zadržujejo na hrastih (Quercus spp.), kjer se hranijo z mladimi listnimi poganjki. Ličinke živijo med poganjki mladih vejic, zabubijo se v tleh. Občasno lahko povzroča škodo, predvsem na mladih hrastovih sestojih.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hrastov puhasti zavijač* (Lasiorhynchites olivaceus) - bleščeči puhasti zavijač* (Lasiorhynchites sericeus) - nemški zabadač* (Caenorhinus germanicus) - listni zabadač* (Caenorhinus pauxillus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti