Ožgani cvetni kozliček* (Grammoptera ustulata)

  • Domov
  • Ožgani cvetni kozliček*

Družina: kozlički (Cerambycidae: Lepturinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-9 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: listnati in mešani gozdovi, poplavni logi, večji gozdni otoki

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki, okrastorjavi z "ožganimi" konicami pokrovk. Glava je temna, naprej usmerjena, tipalnice so nitaste, rumenkaste z zatemnjenimi členki, bazalni členek je večji od ostalih in rumenkast. Oprsje je kvadratasto zvonasto, v spodnjem delu na vsaki strani kratko trnato, temno, poraslo z zlatnatimi dlakami. Pokrovke so podolgaste z vzporednimi robovi, na koncu topo koničaste, nekoliko krajše od zadka, rjave ali črnorjave, porasle z zlatnatimi dlakami, konice so črne. Noge so vitke, dolge, rumenkaste, stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo med aprilom in julijem. Zadržujejo se v podrasti ali na listih hranilnih dreves (večinoma so to listavci, npr. jelše, hrasti, kostanj, oreh, glog in javorji) in na cvetovih, kjer se hranijo s pelodom. Aktivni so podnevi. Ličinke živijo v debelih, večinoma odmrlih vejah, ki so navadno porasla z lišaji in glivami. Njihov razvoj verjetno traja 1 leto.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumeni slivov kozliček* (Tetrops praeustus) - maklenov kozliček* (Alosterna tabacicolor) - nekatere vrste sneženk (Cantharidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti