Sivkasta lisokrilka* (Otites centralis)

  • Domov
  • Sivkasta lisokrilka*

Družina: slikokrile muhe (Ulididae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-7 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: svetli gozdiči, mejice, gozdni robovi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sivkasti, s temno lisastimi krili. Glava je na temenskem delu oranžnordečkasta, sicer belkasto poprhnjena, oči so rdeče, z eno serijo obočesnih ščetin. Tipalnice so betičaste, oranžnorumene, konice so temne. Oprsje je krepko, z dvema ozkima, daljšima osrednjima črtama in dvema krajšima, prekinjenima, obstranskima črtama, poraslo s ščetinami. Ščitek je precej velik polkrožen, z apikalnima ščetinama. Krila so precej široka, s temno lisasto risbo, pri čemer so večja prosojna "okna" pri konicah kril, na bazalnem ter na osrednjem delu. Haltere (zakrnela krilca) so rumene. Zadek je siv, prečno črno progast. Noge so temnosive do skoraj črne.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od aprila do junija oz. julija. Zadržujejo se v podrasti ali na listih grmovnic. Odrasli se hranijo z nektarjem. Ličinke verjetno živijo v razpadajočem rastlinskem materialu, a ni znano.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bledokrila lisokrilka* (Otites guttatus) - progasta lisokrilka* (Otites formosa) - vrtna pisanokrila muha* (Ceroxys hortulana)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti