Travni peščeni škržatek* (Psammotettix confinis)

  • Domov
  • Travni peščeni škržatek*

Družina: mali škržatki (Cicadellidae: Deltocephalinae)

Red: škržadi in škržatki (Auchenorrhyncha)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-4 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, obronki njiv, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: vitki, ozko podolgasti, večinoma bledikasto rjavkasto obarvani. Glava je široka, z zgornje strani ploska in zaobljeno trikotna, rjavo lisasta, oči so velike, svetle, rjavo progaste. Oprsje je elipsasto, upognjeno, svetlo, z vzdolžnimi, rumenorjavimi pasovi. Ščitek (scutellum) je trikoten, rjavkast, dvema kratkima, belima progama in črnima pikama (maska). Krila (pokrovke) so prosojna, mrežasto žilnata, žile so krepke, večinoma belkaste ali rjavkaste, pogosto imajo žilna okenca temne lise (variabilno!). Zadek je temen, segmenti so svetlo obrobljeni. Noge so svetle, goleni so porasle z daljšimi, togimi ščetinicami.

Vrste iz rodu Psammotettix so si po zunanjosti izredno podobne, zanesljivo jih lahko določimo le s pregledom genitalnega aparata pri samcih.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila do oktobra, predvsem na različnih travah (Poaceae). V nevarnosti skočijo in poletijo. Tako ličinke kot odrasli sesajo rastlinske sokove na hranilnih rastlinah.

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): hribski peščeni škržatek* (Psammotettix helvolus) - belorobi peščeni škržatek* (Psammotettix albomarginatus)




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti