Čadasta mlečnica (Lactarius fuliginosus)

  • Domov
  • Čadasta mlečnica

Družina: golobičarke (Russulaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 4-7 cm (višina), 5-12 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: senčni listnati in mešani gozdovi, predvsem bukovi in hrastovi gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je pri mladih trosnjakih izbočen, s spodvihanim robom, ki se sčasoma zravna, v sredini je udrt, brez izrazite grbice, pri starejših trosnjakih je klobuk bolj lijast oz. pladnjast, enovito sivo- do rumeno rjav ter rahlo motno črnikast, brez kolobarjev, sprva nekoliko žametast, kasneje postane gladek, po robu ni žlebast. Trosovnico (spodnjo stran klobuka) tvorijo številni lističi, ki so gosto razvrščeni, sprva so beli ali bledo okrasti, kasneje porjavijo, ob poškodbah izločijo bel mleček, ki se sčasoma obarva rožnato rjavo, pripeti so na vrh beta. Bet je valjast, sprva belkast, kasneje postane rjavkast, nekoliko umazano lisast, tudi bet izloča bel mleček, ki pordeči. Meso je sprva belkasto, na poškodbah ali prerezu se obarva umazano rožnato, rdeče oz. rjavo, je lomljivo in ima greneč ter rahlo pekoč okus, brez izrazitega vonja.

 

Posebnosti: vrsta je pogojno užitna ob ustrezni pripravi! Trosnjaki se navadno pojavijo pod bukvami (Fagus sylvatica) in leskami (Corylus avellana), lahko se pojavijo posamično ali v manjših skupinah. Gliva je mikorizna z mnogimi listavci. 

 

Podobne vrste: brezizrazna mlečnica (Lactarius azonites) - huda mlečnica (Lactarius acris) - šekasta mlečnica (Lactarius hysginus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti