Dimastokrila ščetinorožka* (Arge enodis)

  • Domov
  • Dimastokrila ščetinorožka*

Družina: ščetinoroge listarice (Argidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: grmovna mesta, vrbovi sestoji, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava, oprsje, zadek in noge (!) so v celoti bleščeče črno modro obarvane, kar jih uvršča v skupino med seboj zelo podobnih "črnih" ščetinorožk. Tipalnice so betičaste, pri samcih so s spodnje strani porasle s serijo ščetinic. Sprednja krila so krepko temno ožiljena, na bazalnem delu nekoliko črnikasta, proti konicam prosojna, zato so izrazito kontrastno dvobravna, z ozko in dolgo črno pterostigmo, 3rm žila (subapikalno okence) je skoraj ravna. Samice imajo na končnem (genitalnem) segmentu kratka in vzporedna izrastka.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od maja do junija, začetka julija. Hranijo se z nektarjem in pelodom večjih zelnatih rastlin. Ličinke (pagosenice) so sivozelene z izrazitim svetlim, rahlo krpatim robom ob straneh, posejane s številnimi, drobnimi črnimi pikami, glava je zelena. Hranijo se v skupinah, predvsem na listih raznih vrb (Salix spp.). Zabubijo se na tleh.

 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): črnonoga ščetinorožka* (Arge nigripes) - češminova ščetinorožka* (Arge berberidis) - puhastokrila ščetinorožka* (Arge gracilicornis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti