Trizobi brazdnik* (Amara (Zezea) tricuspidata)

  • Domov
  • Trizobi brazdnik*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6.5-8.5 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: travniki, njive, ruderalne površine, obronki mejic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je ovalno, bleščeče črno. Glava je dokaj velika, oči so črne, s po eno nadočesno ščetino, tipalnice so nitaste, od 3. členka naprej kratkodlakave, prvi 3 členki so rumenkasti, ostali so temni. Oprsje je široko kvadratasto, ob straneh rahlo konveksno, na sprednjem delu ob straneh rahlo koničasto podaljšano, zato sega skoraj do oči, v zadnjem delu rahlo valovito, ob straneh ostro obrobljeno, s po eno ščetino na vsaki strani tik ob spodnjem robu ter plitvo udrtino na srednjem spodnjem delu, ki je večinoma gladka ali le rahlo jamičasta. Pokrovke so ovalne, v zgornjem delu ravne, ob straneh zelo rahlo zaokrožene, skoraj ravne, globoko izbrazdane, z razločno skutelarno poro/ščetino ter serijo por na skrajno zunanjem medbrazdnem delu. Noge so krepke, dvobarvne, stegenca so črna, goleni in večina stopalc so rdeče- do temnorjava, sprednje goleni imajo pri dnu 3-delen trn.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo nekje od maja do julija. Večinoma se zadržujejo na tleh, pogosto pa splezajo na bilke trav, kjer se hranijo s semeni. Plenijo tudi manjše nevretenčarje. Ličinke živijo na tleh in so plenilke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): obrečni brazdnik* (Amara strenua) - jajčasti brazdnik* (Amara ovata) - slični brazdnik* (Amara similata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti