Rdečerjava poplesovalka* (Empis (Xanthempis) stercorea)

  • Domov
  • Rdečerjava poplesovalka*

Družina: poplesovalke (Empididae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-9 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, grmovne mejice, visoke steblike

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej vitki, oranžno do rumenaksto obarvani s temno vzdolžno črto na oprsju. Glava je drobna, rumenkasta, zadnji del je temen, oči so velike, rdečkaste, spodnji del glave se nadaljuje v dolg, rahlo upognjen in temen kljunec. Tipalnice so temne, tanke, prvi členek je mnogo daljši od drugega. Oprsje je jajčasto, oranžno, skoraj golo do raztreseno ščetinasto, z vzdolžno črno črto. Ščitek (scutellum) je umazano rumen do oranžen, s temno progo. Krila so prosojna, s temnimi do rumenkastimi žilami, pterostigma je pogosto temna, lahko pa je tudi neizrazita. Zadek je bledo rumenkast, vzdolžno sivkasto progast, tudi ob straneh poteka sivkasta proga. Noge so dolge in tanke, porasle s ščetinami, rumenkaste, na "kolencih" črnikasta, tudi stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od sredine aprila do začetka avgusta. Pogosto se zadržujejo na cvetovih kobulnic (Apiaceae), kjer ližejo nektar, plenijo pa tudi manjše žuželke, ki jih ulovijo v zraku. Ličinke živijo v zelo vlažnih, organsko bogatih tleh, kjer plenijo drobne žuželke.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): bodičasta poplesovalka* (Empis aemula) - tripasasta poplesovalka* (Empis trigramma)enočrtasta poplesovalka* (Empis univittata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti