Dolgotipalčna ubijalka škržadov* (Argogorytes mystaceus)

  • Domov
  • Dolgotipalčna ubijalka škržadov*

Družina: peščene ose* (Crabronidae: Bembicinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-14 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: cvetoči travniki, suha in peščena mesta, suhi gozdni robovi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni vrstam iz rodu Gorytes, od katerih se le stežka ločijo. Telo je črno, "osjeliko", z rumenimi pasovi na zadku. Glava je črna, nadustna ploščica (klipeus) je v zgornjem delu rumena, v spodnjem pa črna, pri samcih je porasla z belkastimi dlakami. Oči so velike, črne. Tipalnice so nekoliko odebeljene, precej dolge in črne. Oprsje je krepko, nekoliko dvignjeno, skoraj golo, bleščeče črno, v zgornjem delu ozko rumeno obrobljeno, na prijemališču kril večinoma z dvema, redkeje z eno rumeno liso. Ščitek (scutellum) je črn, z rumeno liso v spodnjem delu pri samicah, pri samcih je v celoti črn. Krila so ozka, rahlo rjavkasta, sicer prosojna, s krepkimi, rjavimi žilami in temno pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu zožen, sicer vretenast, črn, večinoma sta le 2. in 3. segment ozko rumeno obrobljena, velikokrat je 1. segment le ob straneh rumeno lisast. Noge so vitke, stegenca in obrtci so črni, goleni in tudi delno stopalca so rumena (pri samcih) ali bledo oranžna (pri samicah).

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je solitarna. Pojavlja se nekje od sredine maja do sredine avgusta, v eni generaciji. Samice se navadno zadržujejo na večjih cvetovih in socvetjih, predvsem kobulnic (Apiaceae), kjer ližejo nektar. Samci so opraševalci muholikega mačjega ušesa (Ophrys insectifera), katerih cvetovi oponašajo obliko in vonj samic in se zato skušajo z njimi "pariti", pri čemer se jim na hrbet prilepijo polinariji (vrečke prašnikov). Samice izkopljejo gnezda v suha, rahlo peščena in osvetljena tla.  Zarodne kamrice zapolnijo z omrtvičenim plenom, ki ga v glavnem predstavljajo ličinke malih škržatkov (Cicadellidae), pravih slinaric (Aphrophoridae) in pljunkaric (Cercopidae). Vanje nato izležejo posamična jajčeca in ličinke se nato prehranjujejo s plenom, dokler se ne zabubijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): Faržejeva ubijalka škržatov* (Argogorytes fargeii) - mnoge vrste iz rodu škržatkarka* (Gorytes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti