Fižolova muha (Delia platura)

  • Domov
  • Fižolova muha

Družina: cvetne muhe (Anthomyiidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4.5-5.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: obdelovalne površine, mejice, obronki gozdov, logi, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni hišni muhi (Musca domestica) in drugim vrstam rodu Delia. Glava je velika, svetla, na temenskem delu s temno progo, ki je pri samicah delno rdečkasta in se vilasto razcepi, oči so zelo velike, rdeče, pri samcih se stikajo, pri samicah so razmaknjene. Tipalnice so na koncu betičaste, rjavkaste, ariste so nitaste in kratko resaste. Oprsje je krepko, sivkasto ali bledo rjavkasto, poraslo s serijami togih, rahlo upognjenih ščetin, vzdolž osrednjega dela poteka temna proga, tudi ob bočnem delu poteka temnejša proga. Ščitek (scutellum) je precej velik, polkrožno trikoten, sivkast, porasel z apikalnimi ter marginalnimi ščetinami. Krila so ozko podolgasta, prosojna, po robovih so kratko ščetinaste, večinoma z malo in žil celic, ki so dolge. Zadek je vretenast, temo siv in črno progast, porasel s togimi ščetinami. Noge so črne, ščetinaste, zadnje goleni imajo do 20 posteroventralnih ščetin.

V rodu Delia je veliko, med seboj zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: velja za zelo hudega škodljivca stročnic. Letno ima lahko do 6 generacij. Samice spomladi odložijo po več kot 100 jajčec v tla. Iz njih se kmalu razvijejo ličinke (žerke), ki živijo nekje do 3 tedne. Hranijo se s kalečimi rastlinami, pri čemer obžirajo korenine in klične liste mladih rastlin, pogosto se naselijo v steblih starejših rastlin. Škodo povzročajo predvsem na fižolu, kumarah, bučkah in bučah ter drugih vrtninah in poljščinah, kot je oljna repica.

 

Podobne vrste: kapusova muha (Delia radicum) - čebulna muha (Delia antiqua) - čebulna muha (Delia antiqua) - repina muha (Delia florilega).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti