Dvokijasta meniška stenica* (Closterotomus biclavatus)

  • Domov
  • Dvokijasta meniška stenica*

Družina: travniške stenice (Miridae: Mirinae)

Red: stenice (Heteroptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-7.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: travniki, robovi mejic, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko, nebleščečo črne, prekrito s prileglimi, zlatorumenimi dlačicami. Glava je ozko trikotna, z velikimi, rjavordečimi očmi. Tipalnice so dolgočlenaste, skoraj tako dolge kot telo, bazalni členek je kijast, rumenkast, 2. členek je dvobarven, v spodnjem delu rumenkast in ozek, pri koncu pa črn in betičast, končni del tipalnic je svetel, na konicah temnejši. Oprsje (pronotum) je trikotno trapezasto, črno, pri glavi močno zoženo, svetlo dlakavo. Ščitek (scutellum) je trikoten, enotno motno črn. Pokrovke so večinoma enovito črne do črnorjave, posute z rumenkastimi dlačicami, z večjo svetlo liso oz. progo v spodnjem delu (na kuneusu) ter s črno konico. Noge so rumenkaste ali rdečkaste, redkeje črnikaste, posute s črnimi pikami, zadnja stegenca so nekoliko večja in temna,zadnje goleni so porasle s togimi ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od junija do septembra in se navadno zadržujejo na listih grmov in dreves. Sesajo rastlinske sokove različnih vrst. Mlade ličinke so rdečerjave, z izrazito rumeno liso v sprednjem delu zadka in belo obrobljenim oprsjem. Tudi one sesajo rastlinske sokove.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenolisa meniška stenica* (Closterotomus fulvomaculatus) - rdečelisa meniška stenica* (Closterotomus annulus) - črna meniška stenica* (Closterotomus ventralis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti