Sivopasasta travna trepetavka* (Paragus pecchiolii )

  • Domov
  • Sivopasasta travna trepetavka*

Družina: muhe trepetavke (Syrphidae: Syrphini)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-6.5 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: obronki gozdov in mejic, grmovna mesta, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: precej drobne trepetavke, s črno bleščečim telesom. Glava je precej široka, v sprednjem delu svetla, na temenu črna, z velikimi, črnordečimi očmi, ki so porasle z dvema pasovoma belih dlačic in se pri samcih stikajo. Tipalnice so dokaj dolge, ozke, temne. Oprsje je kovinsko bronasto bleščeče, z dvema kratkima (lahko segata tudi do konca oprsja) svetlima pasovoma v sprednjem delu. Ščitek je velik, polkrožen, skoraj v celoti črn (pri samicah), le konica je pogosto rumena (pri samcih). Krila so prosojna, krepko ožiljena, pterostigma je ozko podolgasto trikotna, rumenkasta. Zadek je dokaj širok, črn, segmenti so po zgornjih robovih porasli s svetlimi dlačicami, zato izrazito pasasti, ob straneh so pogosto rdečkasti. Noge so rumenkaste, le stegenca so vsaj na bazalnem delu črna, pogosto so še zadnje goleni večji del črne.

V rodu Paragus je veliko, med seboj podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do junija. Pogosto pristajajo na liste dreves in večjih rastlin, kjer se "sprehajajo" z razprtimi krili. Hranijo se z nektarjem. Ličinke živijo na rastlinah, kjer plenijo različne listne uši (Aphidoidea).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): travna trepetavka* (Paragus absidatus) - travna trepetavka* (Paragus haemorrhous) - travna trepetavka* (Paragus quadrifasciatus) - travna trepetavka* (Paragus tibialis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti