Šentjanževkin lepenec (Chrysolina hyperici)

  • Domov
  • Šentjanževkin lepenec

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5-7 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: rastišča šentjanževke, ruderalne površine, travniki, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zaobljeno, kovinsko bleščeče, bakrenasto, zeleno ali bronasto modrikasto do črnikasto, z značilnimi jamicami po pokrovkah. Glava je skrita pod oprsni ščit, tipalnice so drobno členaste, temne. Oprsje je skoraj polkrožno, večinoma gladko, v spodnjem delu ob robovih delno izbrazdano, spodnji rob je rahlo valovit. Pokrovke so oble, jajčaste, s serijami  jamic, ki rahlo zatemnjene. Noge so krepke, večinoma enake barve kot pokrovke.

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na šentjanževko (Hypericum perforatum). Odrasli so aktivni od junija do avgusta, večinoma se zadržujejo med cvetovi in listi šentjanževk. Ličinke so "vrečaste", umazano rumenkaste in rdečkaste, s črno glavo in temnim oprsjem, hranijo se s poganjki šentjanževke. Hrošče uporabljajo kot kontrolno vrsto za omejevanje šentjanževke, ki je ponekod invazivna vrsta (npr. v Avstraliji in Severni Ameriki).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lepenec* (Chrysolina quadrigemina) - krčničin lepenec* (Chrysolina cuprina) - vijolični lepenec (Chrysolina geminata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti