Mali čebelji najezdnik* (Gasteruption minutum)

  • Domov
  • Mali čebelji najezdnik*

Družina: čebelji najezdniki (Gasteruptiidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-11 mm

Razširjenost: slabo poznana, verjetno raztreseno

Življenjski prostor: razni habitati z mejicami, grmovni sestoji, travniki, visoko steblikovje

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: od vseh čebeljih najezdnikov pri nas ima najkrajšo leglico, ki je 0.5- do 0.9-krat tako dolga kot zadnja golen, oz. je 0.3- do 0.6-krat tako dolga kot zadnja golen in stopalce skupaj in je ravna, na apikalnem delu črna, le redko belkasta. Glava in oprsje sta skoraj gladki, včasih je oprsje rahlo hrapavo. Okcipitalna karina (gredelj na zadnji strani glave, takoj za očmi) ni razvita ali pa je skoraj neopazna. Glava je v sprednjem delu ob čeljustih zožena. Osrednja diskalna celica (drobna celica v sprednjih krilih) se naglo zoži.

 

Samec: od ostalih samcev tega rodu se zelo težko loči. Pri njih je 3. členek na tipalnicah večinoma dolg, razločno daljši od 2. segmenta, 4. členek pa je krajši kot sta 2. in 3. členek skupaj. 

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni nekje od junija do sredine septembra, pogosto se spreletavajo po cvetovih kobulnic (Apiaceae), kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Samice odlagajo jajčeca v gnezda nekaterih solitarnih čebel (verjetno iz rodu Hylaeus). Leglico zabodejo v zarodno kamrico solitarne čebele, kjer nato odložijo jajčeca na jajčeca gostitelja. Ličinke se izležejo pred ličinkami gostitelja in se hranijo z njihovimi jajčeci ter zalogo hrane. Razširjenost vrste v regiji je zelo slabo poznana.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): korenjev čebelji najezdnik* (Gasteruption assectator) - črnonogi čebelji najezdnik* (Gasteruption nigritarse) - severni čebelji najezdnik* (Gasteruption boreale). 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti