Vrbov bolhač* (Crepidodera aurata)

  • Domov
  • Vrbov bolhač*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Alticinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2.5-3.5 mm

Razširjenost: zelo pogosto

Življenjski prostor: različna topolovja in vrbovja

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kovinsko bleščeče, valjasto. Glava in oprsje sta večinoma škrlatno- ali bakrenordeča. Glava je usmerjena naprej, oči so dokaj velike, temne. Tipalnice so nekje do 5. členka rumenkaste, od 6. naprej so temne, vendar niso kontrastno dvobarvne. Oprsje je široko polkrožno, v zgornjem delu pri glavi zoženo, neenakomerno drobno jamičasto, ob stranskih robovih zelenkasto ali modrikasto. Pokrovke so skoraj vzporedne, v spodnjem delu se počasi zožijo in zaokrožijo, večinoma so kovinsko (modro) zelene, vzporedno drobno jamičaste. Sprednja para nog sta v celoti rumenkasta, stegenca zadnjih nog so odebeljena in črna.

 

Obnašanje in razvoj: razvoj vrste je vezan na topole (Populus spp.) in razne vrbe (Salix spp.). Odrasli so aktivni od maja do oktobra, prezimijo pod lubjem dreves. V Sloveniji velja za najpogostejšo vrsto bolhačev (Alticinae).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dvobarvni bolhač* (Crepidodera plutus) - bleščeči bolhač* (Crepidodera nitidula) - črnonogi bolhač* (Crepidodera nigricoxis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti