Mala rjavka* (Minettia fasciata)


Družina: steljne muhe (Lauxaniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: svetli logi, listnati gozdovi, mejice, posamezna velika drevesa

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: glava je dokaj široka, rumenkasta, na temenskem delu nekoliko ploska, rahlo sivkasta in porasla z redkimi, daljšimi ščetinami. Oči so velike, rdeče, tipalnice so kratke, betičaste, oranžnorumene. Oprsje je dokaj veliko, sivkasto ali rumenkasto sivo, večinoma s temnejšima osrednjima pasovoma, poraslo s številnimi kratkimi in le nekaj dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je velik polkrožen, sivkast in z apikalnima ščetinama. Krila so podolgasta, prosojna, enostavno žilnata, po zunanjem robu (kostalni del) temnejša in zelo kratko nazobčano ščetinasta. Zadek je kratek in napihnjen, rumenkast ali bledikav, široko prečno pasast. Noge so temne in delno rumenkaste, sprednja stegenca so po spodnji strani porasla s serijo "glavničastih" ščetin.

 

Obnašanje in razvoj: o biologiji vrste je malo znanega. Odrasli se pojavljajo od poletja do jeseni, večinoma posedajo na listih dreves in grmov. Ličinke verjetno živijo v tleh in med razpadajočim listjem, kjer se hranijo z razpadlim rastlinskim materialom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): lisastokrila rjavka* (Minettia inusta) - temna rjavka* (Minettia longipennis) - slična rjavka* (Minettia tabidiventris).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti