Rumenkasta faonija* (Phaonia pallida)

  • Domov
  • Rumenkasta faonija*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 6-8 mm

Razširjenost: pogosto

Življenjski prostor: senčni gozdovi, gozdne čistine, večje mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je večinoma rumenkasto ali svetlo oranžno, poraslo s togimi ščetinami. Glava je široka, ob očeh in v spodnjem sprednjem delu bela, sicer rumenkasta, "temenska poščica" je pogosto intenzivneje oranžna, le redko siva. Oči so velike, rdeče, pri samcih se skoraj dotikajo. Tipalnice so kratke, končni segment je betičast, rumenkast in delno temen, z dlakavimi aristami. Oprsje je krepko, večinoma rumenkasto, zelo redko tudi temno (večinoma pri samcih), poraslo s serijami ščetin, pogosto s svetlejšimi, poprhnjenimi progami v sprednjem delu. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, rumenkast, z enim parom apikalnih ščetin. Krila so prosojna, krepko temno ožiljena. Zadek je nekoliko napihnjen, koničast, predvsem zadnji segmenti so ob robovih porasli s togimi, štrlečimi ščetinami. Noge so rumenkaste, stopalca so sivkasta, stegenca in goleni so porasle s ščetinami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo vse od maja pa do zgodnje jeseni. Pogosto obiskujejo cvetove, kjer ližejo nektar, posedajo pa tudi po iztrebkih in sesajo razpadajoče sokove. Ličinke živijo pod lubjem odmrlih listavcev, pogosto pa tudi v trosnjakih različnih gliv, npr. rdečkaste mušnice (Amanita rubescens), poprhnjene livke (Clitocybe nebularis), podvihane kolesnice (Lepista flaccida) in zavite širokolistarice (Hymenopellis radicata). V poznem stadiju se prehranjujejo plenilsko z drobnimi žuželkami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): slična faonija* (Phaonia subventa) - Thricops diaphanus - nekatere vrste steljnih muh (Lauxaniidae).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti