Osladova srebrnolisa grizlica* (Empria pumila)

  • Domov
  • Osladova srebrnolisa grizlica*

Družina: listarice (Tenthredinidae: Allantinae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 4-6 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: sestoji oslada, močvirni predeli, poplavni logi, mejice, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je bleščeče črno s ssivkastimi oz. srebrnkastimi lisami na zadku. Glava je široka, kratkodlakava, v celoti črna, oči so črne, velike. Tipalnice so črne, bazalna členka sta drobna, 2. je najmanjši, ostali so podolgasti, pri samcih so tipalnice skoraj tako dolge kot zadek. Oprsje je krepko, bleščeče črno, gladko, z izrazitimi prsnimi "šivi". Krila so pahljačasta, prosojna, s krepkimi žilami, kostalni del je okrepljen in črn, prav tako pterostigma, ki je kapljičasta. Zadek je podolgast, črn, s svetlejšimi, podolgastimi lisami na 1. do 5. segemntu pri samicah in 1. do 8. segmentu pri samcih (lisa na 1. segmentu prekriva večji del tergita). Noge so dokaj dolge, večinoma temne, redkeje so goleni srebrnkasto nadahnjene.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do maja, začetka junija. Večinoma se zadržujejo na socvetjih različnih velikih rastlin, kjer se hranijo z nektarjem in pelodom. Ličinke (pagosenice) so po zgornji strani umazano zelenkasto sive, po spodnjem delu telesa so bledo rumenkaste, ob bokih poteka serija večjih črnih pik, telo je razmetano belo pikčasto, glava pa je rumenkasta, z osrednjo temno, ozko podolgasto, trikotno liso in velikimi, temnimi očmi. Hranijo se s cvetovi, listi in brsti brestovolistnega oslada (Filipendula ulmaria).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): jagodnjakova srebrnolisa grizlica* (Empria liturata) - mala srebrnolisa grizlica* (Empria pumiloides) - sretenina srebrnolisa grizlica* (Empria sexpunctata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti