Rdeči listni preprogar* (Catarhoe rubidata)

  • Domov
  • Rdeči listni preprogar*

Družina: pedici (Geometridae: Larentiinae)

Red: metulji (Lepidoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 26-31 mm (razpon kril)

Razširjenost: dokaj redko

Življenjski prostor: gozdiči, grmovne mejice, obronki travišč

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: sprednja krila imajo prepoznaven rdečkasto, rožnato ali lisičjerjav pas v sprednjem delu in prav tako rdečkasto do lisičjerjavo obarvan širok submarginalen pas. Bazalni del kril je črno siv, rahlo progast. Čez osrednji del kril poteka širok, temno- do rdečkasto siv pas, ki je ostro žametno črno obrobljen ob zgornjem in delno ob spodnjem robu, ta je valovito nazobčan (zavesast) in v diskalnem delu manj kontrastno obarvan oz. bolj poprhnjen. Izraziti sta tudi osrednji črni, valoviti liniji, ki potekata čez osrednji pas. Zadnja krila so bolj sivkasto rjava, z neizrazitimi pasovi in manj kontrastnimi linijami. Spodnja stran kril je sivkasto rjava, s po eno črno piko na vsakem krilu. Telo ima podoben vzorec, kot krila.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so nočno aktivni in se pojavljajo od maja do julija, čez dan se skrivajo med grmovjem in pod listi dreves, tudi na lubju. Gosenice so zelo vitke in dolge, rumenkasto sive ali rdečkasto rjave, s prekinjeno temno hrbtno linijo in neizrazitim "karo" vzorcem. Hranijo se pretežno z lakotami (Galium spp.).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): veliki dvopiki preprogar* (Xanthoroe quadrifasciata) - nedotikin pedic (Xanthoroe biriviata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti