Golobičja ščetinokrilka* (Mydaea corni)

  • Domov
  • Golobičja ščetinokrilka*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-11 mm

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: listnati gozdovi, svetli logi, grmovne mejice

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osbeki: precej veliki, kompaktni. Glava je v sprednjem delu svetla, oči so rdeče, pri samcih se skoraj dotikajo in med njimi je zelo ozka temna črta, pri samicah so razmaknjene in med njimi poteka široka, temna lisa. Končni segment tipalnic je podolgasto betičast, temen, ariste so nitaste. Oprsje je krepko, sivo, z dvema osrednjima črnima progama in po eno obstransko progo na vsaki strani, ki je prekinjena in v sprednjem (presuturalnem) delu pogosto povečana, ob straneh in v zadnjem delu poraslo z dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je rumenkast ali oranžen, z dvema apikalnima ščetinama. Krila so prosojna, na bazi rumenkasta, krepko ožiljena, porasla s ščetinicami na obeh straneh radio-kubitalnega vozlišča. Zadek je nekoliko napihnjen, rumenkasto- ali umazano siv, pogosto s temnimi pikami, porasel s togimi ščetinami. Noge so dokaj dolge, rumenkaste, stopalca so temna.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do oktobra oz. prve daljše zmrzali. Večinoma se spreletavajo po cvetovih, kjer ližejo nektar. Ličinke živijo v nekaterih glivah, kot so mlečnice (Lactarius) in golobice (Russula), kjer se hranijo s hifami.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ščetinonoga ščetinokrilka* (Mydea setifemur) - debelonoga ščetinokrilka* (Mydea humeralis) - nekatere vrste iz rodu faonija* (Phaonia).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti