Madronščicin lepenec* (Chrysolina rossia)

  • Domov
  • Madronščicin lepenec*

Družina: lepenci (Chrysomelidae: Chrysomelinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-10 mm

Razširjenost: redko, lokalno

Življenjski prostor: travniki, ruderalne površine, robovi njiv, rastišča madronščic

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je močno zaobljeno, skoraj okrolgasto, bleščeče črno z modrim ali rahlo vijoličastim leskom, z oranžnordečim pasom vzdolž pokrovk. Glava je skrita pod oprsni ščit, tipalnice so drobno členaste, temne, končni členek pri pipalkah je na vrhu razširjen. Oprsje je široko trapezasto, gladko, proti glavi se precej zoži, ob straneh je ravno in z izrazito obrobno brazdo, ki poteka vzdolž celega roba, spodnji rob je sinusoiden. Pokrovke so zaokrožene, grobo raztreseno in neenakomerno jamičaste, oranžnordeči pas poteka vzdolž zunanjega roba in sega delno še v ramenski del (a se prečno ne zlije!). Noge so črne, krepke, členki stopalc so široki.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od pozne jeseni in včasih še preko zime, prezimijo in se spet pojavijo naslednjo pomlad. Ličinke živijo na madronščicah (Linaria spp.), kjer se hranijo z listi in mladimi poganjki.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): krvavordeči lepenec* (Chrysolina sanguinolenta) - obrobljeni lepenec (Chrysolina marginata) - rdečerobi lepenec* (Chrysolina limbata).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti