Črnovijolična koprenka* (Cortinarius anthracinus)

  • Domov
  • Črnovijolična koprenka*

Družina: koprenarke (Cortinariaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 4-10 cm (višina), 2-4 cm (širina klobuka)

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: mešani in listnati gozdovi v gričevnatih predelih

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk mladih trosnjakov je polkrožen, topo grbičast, pogosto prekrit z belimi kosmičastimi luskami (ostanki veluma), živo vijoličastorjav do rahlo črnikast, ob robu belkast, s staranjem se pladnjasto oz. dežnikasto razpre, v sredini s topo grbico in svetlim ter temnejšim kolobarjem ob robu. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je porasla s čokoladno rjavimi, tankimi, dokaj širokimi in med seboj nekoliko razmaknjenimi lističi. Bet je valjast, vitek, pogosto ukrivljen, sprva zapolnjen, kasneje votel, rahlo bledikav in vijoličasto nadahnjen, pri mlajših trosnjakih gosteje pokrit z belkastimi kosmičastimi luskami, ki s staranjem odpadejo. Meso je vijoličasto, z neizrazitim vonjem in blagim okusom.

 

Posebnosti: trosnjaki se pojavijo med avgustom in novembrom. Gliva je mikorizna z listavci in se pojavlja posamično ali v majhnih skupinah na zakisanih gozdnih tleh. Pojavljanje v Sloveniji je dokaj redko in lokalno, tudi za regijo je malo podatkov. Gliva ni užitna.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rjava koprenka (Cortinarius brunneus) - goljufiva koprenka (Cortinarius decipiens) - lisičjerjava koprenka (Cortinarius fulvescens) - polkosmata koprenka (Cortinarius hemitrichus). 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti