Poslikani potapljač* (Graptodytes pictus)

  • Domov
  • Poslikani potapljač*

Družina: kozaki (Dytiscidae: Hydroporinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2-3 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: vodni jarki in kanali, plitve mlake, mrtvice

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je kratko, ozko jajčasto, pri glavi zaobljeno, na koncu pokrovk koničasto, večinoma črnorjavo z rumenimi lisami. Glava je široko zokrožena, rdečerjava, ob očeh in za njimi nekoliko temnejša. Tipalnice so drobnočlenaste, v spodnjem delu rumenkaste, sicer temne. Oprsje je prečno kvadratasto, z zaobljenimi stranskimi robovi, v zgornjem delu tako široko kot glava, v spodnjem delu kot pokrovke, rdečerjavo, ob stranskih robovih svetlejše in z izrazito razo. Pokrovke so črnorjave z rumenim vzorcem, v katerem je po ena večja temna lisa. Trebušna stran telesa je rdečerjava. Noge so rumenkaste, prva para sta dokaj kratka, zadnje noge so daljše, stegenca sprednjih nog so še posebej pri samcih močno odebeljena.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni večji del leta. Pojavljajo se v različnih tipih manjših stoječih voda, kjer se večinoma zadržujejo pri dnu ali skriti med vodnim rastlinjem. Hranijo se pretežno z dendritom in drobnimi živalmi, strgajo pa tudi alge s površine vodnih rastlin. So dobri plavalci in lahko tudi letijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): raznoliki potapljač* (Graptodytes varius) - rumenoprogasti potapljač* (Graptodytes flavipes) - mnogi drugi kozaki iz skupine Hydroporinae.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti