Trstičevni vrečkar* (Clubiona phragmitis)

  • Domov
  • Trstičevni vrečkar*

Družina: zapredkarji (Clubionidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 5-12 mm

Razširjenost: lokalno

Življenjski prostor: obrežna visoka vegetacijaob stoječih vodah in potokih, trstičevje, rogozovje,

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je skoraj enovito bledo rjavkasto do rumenkasto, s svilnatim leskom zaradi gostega števila prileglih, svetlih dlačic. Glavoprsje (opistosoma) je podolgasto jajčasto, najširše v sredini, bledo rjavkasto, v sprednjem delu nekoliko temnejše. Oči so nameščene v sprednjem delu glavoprsja nad helicerami, ki so črne in izrazito povečane (znotraj tega rodu so pri tej vrsti med največjimi). Zadek (prosoma) je podolgasto jajčast, svetlejši od glavoprsja, na koncu s podaljšanimi predilnimi bradavicami. Noge so svetle, rumenkaste, svilnato dlakave.

 

Samec: je vitkejši od samice, z ozkim in rahlo bolj sivkastim zadkom. Tudi pri njem so helicere zelo velike, temne. Pedipalpi so na vrhu povečani, temni.

Zanesljivo prepoznavanje do vrste izven habitata je težavno in je potrebno pregledati spolni aparat!

 

Obnašanje in razvoj: vrsta je vezana na obvodna okolja. Odrasli so aktivni večji del leta, pogosto ždijo na listih rogozja in trastičevja, prilegli ob površino lista ali pa na vejicah tik ob vodi, kjer iz zasede plenijo manjše žuželke. Samice s svileno nitjo povežejo list in ga prepognejo v gnezdo, kjer čuvajo kokon z jajčeci.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenkasti zapredkar* (Clubiona lutescens) - prezrti zapredkar* (Clubiona neglecta) - bledikavi zapredkar* (Clubiona pallidula).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti