Navadna monaha (Monacha cartusiana)

  • Domov
  • Navadna monaha

Družina: svitkarji (Hygromiidae)

Red: kopenski pljučarji (Stylommatophora)

Razred: polži (Gastropoda)

Velikost: 6-10 mm (višina), 9-15 mm (širina)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: robovi gozdov, mejice, grmovja, visoko steblikovje, ruderalne površine

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: hišica je sivkasto- do rumenkasto bela, pogosto mlečnato obarvana, prosojna, rahlo koničasta, s 5.5 do 6.5 zavoji, ki se enakomerno ožijo. Rob ustja je večinoma (razločno) rdeče ali rjavo obrobljen, redkeje brez obrobe in s širšim belim pasom nad obrobo. Popek (umbillicus) je ozek in delno zakrit. Telo (plašč) je bledikavo, v notranjosti hišice pogosto temno lisasto, noga je prosojno rumenkastobela, glava je lahko neizrazito rjavkasto pasasta, tentakli so lahko svetli ali temni. Hišice mladih polžev so porasle z dlačicami, ki s staranjem odpadejo.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli osebki so obojespolniki (hermafroditi). Aktivni so večji del leta, pogosto splezajo na bilke trav in stebla drugih rastlin. Zadržujejo se na bolj suhih in toplih mestih, kjer se hranijo z listi in poganjki različnih rastlin. Vrsta se je po Evropi in širom po svetu subspontano razširila predvsem s pomočjo tranzitnega prometa in s trgovino različnih rastlin, predvsem lončnic in zelenjave.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): velika monaha* (Monacha cantiana) - mesnordeči listni polž* (Monachoides incarnatus) - grmovni polž (Fruticicola fruticum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti