Navadna postranica (Gammarus pulex s. lat.)

  • Domov
  • Navadna postranica

Družina: postranice (Gammaridae)

Red: postranice (Amphipoda)

Razred: višji raki (Malacostraca)

Velikost: 10-21 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: bistri potoki, peščena mesta v rekah, počasnejši vodotoki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo je podobna potočni postranici (Gammarus fossarum). Telo je lahko sivkasto ali rjavkasto do skoraj prosojno rumenkasto, pogosto z rdečkastimi oz. oranžnimi lisami ob bokih, bočno stisnjeno. Samci so večji od samic in imajo na sprednjih nogah na koncu kavljaste členke. Oči so sestavljene in velike, temne. Segmenti nimajo trnato podaljšanega osrednjega dela. Na glavi sta dva para dolgih tipalnic.

Kompleks "navadne postranice" je zelo raznolik in vključuje številne podvrste, nekateri obravnavajo znotraj tega kompleksa tudi potočno postranico.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni celo leto, hranijo se s filtriranjem drobirja. Med parjenjem si samci poiščejo samico, ki se je oklenejo in skupaj z njo nato preživijo po nekaj tednov skupaj do samičine levitve, ko se samec z njo pari. Po parjenju samec samico izpusti, izpusti jo tudi v nevarnosti. Samica izleže nekje do 50 jajčec, ki jih hrani v posebnem "žepu", v katerem se nato razvijajo ličinke. Po dobrem mesecu te zapustijo samico in po nekaj mesecih dosežejo spolno zrelost. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): potočna postranica (Gammarus fossarum)rečna postranica* (Gammarus roeselii) - vrste iz rodov JugogammarusSynurellaPodocerus.




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti