Temna rjavka* (Minettia longipennis)

  • Domov
  • Temna rjavka*

Družina: steljne muhe (Lauxaniidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: mejice, obronki gozdov, svetli logi, redkeje tudi cvetoči travniki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je zelo temno, skoraj črno, nekoliko čokato. Glava je široka, po temenu z rahlo svetlejšima progama in porasla z daljšimi ščetinami. Oči so velike, rdeče. Tipalnice so na koncu betičasto povečane in rumenkaste. Oprsje je rahlo dvignjeno, neizrazito sivo progasto, v zadnjem delu poraslo z redkimi, dolgimi ščetinami. Ščitek (scutellum) je precej velik, svetlo obrobljen, z dolgima subapikalnima ščetinama. Krila so podolgasta, daljša od zadka, v mirovanju poševno navzgor štrleča, rahlo mlečnata do rumenkasta, na bazalnem delu črna, žile niso izrazite. Zadek je temen, ob straneh sivkasto poprhnjen, pasast, pri samicah je močno nabrekel in izrazito krajši od kril. Noge so dokaj dolge, temne, stopalca so svikasta.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od maja do septembra. Pogosto se zadržujejo na socvetjih velikih rastlin, kot so kobulnice (Apiaceae) in nebinovke (Asteraceae), kjer ližejo nektar. Ličinke živijo med trohnečim listjem in drugim rastlinskim odpadom, s katerim se tudi hranijo.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): avstrijska rjavka* (Minettia austriaca) - rumenorita rjavka* (Minettia flaviventris) - oranžna rjavka* (Minettia lupulina).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti