Zimska panjevka (Flammulina velutipes)

  • Domov
  • Zimska panjevka

Družina: širokolistarke (Physalacriaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-7 cm (višina), 3-10 cm (širina klobuka)

Razširjenost: raztreseno do lokalno pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, parki, sadovnjaki

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: klobuk je pri mladih trosnjakih polobel, nato se dežnikasto razpre, včasih tudi uviha, oranžnorjav oz. medeninanst, s svetlejšim in nekoliko nažlebkanim robom, gladek, v vlažnem stanju tudi sluzast. Spodnja stran klobuka (trosovnica) je sestavljena iz velikih, trebušastih, med seboj razmaknjenih lističev, ki so sprva belkasti, kasneje medeninasti, z manjšimi vmesnimi lističi, pritrjajo se na vrhu beta. Bet je večinoma ukrivljen, pecljat ali valjast, žametasto kosmat, v zgornjem delu svetlejši, na sredini in v spodnjem delu rumenkasto rdečkast, s staranjem počrni. Meso je brez posebnega vonja in okusa, rumenkasto.

 

Posebnosti: trosnjaki se razvijejo v pozno jesenskem in zimskem času, najpogosteje na starih štorih ali polomljenih deblih. Večinoma se pojavlja v gostih skupinah, ki se lahko razraščajo nadstropno. Gliva je užitna, vendar v majhnih količinah!

 

Podobne vrste: prožna panjevka (Flammulina elastica) - sivorumena mraznica (Armillaria mellea) - opečna žveplenjača (Hypholoma lateritium).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti