Temni prašničar* (Pocadius adustus)

  • Domov
  • Temni prašničar*

Družina: sijajniki (Nitidulidae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 2.5-4.5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: rastišča prašnic - travniki, pripotja, gozdovi

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je skoraj ovalno, rjavordeče, na pokrovkah nekoliko temnejše, poraslo s prileglimi rumenkastimi dlakami. Glava je široka, topo trikotna, delno skrita pod oprsnim ščitom. Tipalnice so na vrhu močno betičasto povečane, črnikaste, sicer rdečerjave. Oprsje je široko, ob straneh zaobljeno, pri glavi nekoliko zoženo, v spodnjem delu z valovitim robom in ostrimi stranskimi konicami. Pokrovke so široko jajčaste, vzdolžno rebraste, gosto porasle z dlakami, večji del rdečerjave, pogosto so v spodnji polovici temnejše, le redko skoraj v celo črne. Pigidij (konica zadka) pri samcih je izjeden oz. konveksen. Noge so kratke, stegenca prednjih nog so po zunanji strani dvojno nazobčana, sprednja stegenca imajo na spodnjem delu na zunanji strani navzven obrnjen trn.

Zelo podobna vrsta je rdečerjavi prašničar* (Pocadius ferrugineus), ki se le stežka loči od opisane vrste, večinoma je enovito rdečerjav - dlake na sprednjih in zadnjih stegencih so največ 2.5-krat tako dolge kot zobčki (pri temnem prašničarju* so tudi do 4-krat tako dolge kot so dolgi zobčki) - pigidij (konica zadka) pri samcih je zaokrožen.

 

Posebnosti: tako odrasli kot tudi ličinke živijo v in se hranijo z različnimi prašničarkami (Lycoperdaceae) in tudi trdokožnicami (Scleroderma spp.). Odrasli so aktivni nekje od maja do septembra.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečerjavi prašničar* (Pocadius ferrugineus) - obrobljeni dvoušnik* (Amphotis marginata) - rumenkasti sijajnik* (Cychramus luteus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti