Jajčasti kadilček (Bovista nigrescens)

  • Domov
  • Jajčasti kadilček

Družina: kukmarke (Agaricaceae) / prašničarke (Lycoperdaceae)

Red: listarji (Agaricales)

Razred: glive listarice (Agaricomycetes)

Velikost: 3-6 cm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: suha in delno zakisana travišča, ruderalne površine, pripotja

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Opis: trosnjak je jajčast ali skoraj kroglast, z bolj ali manj gladko zunanjo povrhnjico, ki je belkasta in s staranjem razpoka v manjše zaplate. Te odpadajo od notranje ovojnice, ki je sprva bakrenasto rdeča, kasneje pa začne črneti. Zreli trosnjaki se ločijo od micelija in se prosto valjajo po tleh, zreli trosnjaki se na vrhu razpočijo v razcefrano špranjo, skozi katero se sproščajo temne spore. Bet ni razvit. Meso je sprva belkasto in z vonjem po kukmakih, kasneje zaradi zorečih spor potemni, dokler ne razpade v trosni prah.

 

Posebnosti: trosnjaki se razvijejo nekje med majem in septembrom, večinoma na negnojenih mestih, na pustih in vlažnih ruderalnih površinah ter obronkih travnikov. Stare trosnjake lahko vidimo kot manjše rjave "žogice" na travnikih. Mlade glive z belim mesom so primerne za uživanje, ko odstranimo zunanjo, trdikavo ovojnico, s staranjem postanejo neužitne.

 

Podobne vrste: sivokožni kadilček (Bovista plumbea) - mali kadilček (Bovista pusilla) - orjaška plešivka (Calvatia gigantea).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti