Rdečelisa ozkopasnica* (Dusona signator)

  • Domov
  • Rdečelisa ozkopasnica*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Campopleginae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-10 mm

Razširjenost: slabo poznana

Življenjski prostor: logi, gozdiči, gozdni robovi, grmovna mesta

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: telo je vitko, črno, z manjšim rdečerjavim pasom na zadku. Glava je črna, frontalni del je fino drobno jamičast, čeljusti so rumene. Tipalnice so dolge, nitaste, v celoti črne. Oprsje je temno, nekoliko dvignjeno, rahlo hrapavo. Krila so pahljačasta, prosojna, z rumenkasto tegulo (bazalni členek pri oprijemališču), pterostigma je ozka, temna, pri areoletu (osrednje žilno okence na sprednjih krilih) se 2. spodnja žila pripenja na sredino areoleta. Zadek je v sprednjem delu ozko pecljat, zadnji del (epipleurum) je bočno stisnjen, 3. segment je večinoma v celoti rdečerjav, 4. segment je vsaj ob straneh rdečerjav, ostali del zadka je črn. Leglica (ovipozitor) je kraka in navzgor štrleča. Noge so dolge, svetle, rumenkaste, sprednji par goleni je rdečkast, obrtci (coxae) so črni, zadnje stegence je črno, zadnja golen je v spodnjem delu temnejša, zato dvobarvna, stopalca so črnikasta.

Vrste iz rodu Dusona so zelo težavne za prepoznavanje!

 

Samec: podoben je samici, le da nima leglice. Zadnje noge so pri njem bolj "pisane" kot pri samici.

 

Obnašanje in razvoj: o biologiji vrste je malo znanega. Samice so odlagajo jajčeca na gosenice ali na bube nekaterih vrste nočnih metuljev, znotraj katerih se nato razvije mlada ličinka. Odrasli so aktivni nekje od maja do julija, pogosto se spreletavajo v nizki podrasti.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): ozkopasnica* (Dusona cultrator) - ozkopasnica* (Dusona petiolator) - dvobarvna ozkopasnica* (Dusona bicoloripes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti