Obrežni pižamasti križevec* (Singa nitidula)

  • Domov
  • Obrežni pižamasti križevec*

Družina: križevci (Araneidae)

Red: pajki (Aranea)

Razred: pajkovci (Arachnida)

Velikost: 3.5-4.5 mm (samec), 5-6.5 mm (samica)

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: visoko obrežno rastlinje, predvsem ob večjih vodotokih in rekah, vrbovja, poplavni logi

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: prepoznavna po temnem zadku, ki je vzdolžno belo progast. Glavoprsje (prosoma) je ščitasto, v sprednjem delu rahlo iztegnjeno in dvignjeno, temno- do črnorjavo, ob robovih nekoliko svetlejše. Zadek (opistosoma) je jajčasto podolgovat in zaobljen, črnorjav do črnordečkast, z osrednjo belo progo, ki ima v osrednjem delu pogosto stranske črtice, prav tako vzdolž robov poteka širok bel pas. Noge so rumenkaste ali rdečerjave, goleni in stegenca prednjih parov so pogosto temno lisasta.

 

Samec: manjši in vitkejši od samice, s povečanimi pedipalpi (na bazi krepkega in dolgega izrastka se nahaja dolga, srpasto ukrivljena konica, ki je zavita vstran). Zadek je bolj temno- do sivorjav in najpogosteje brez osrednje vzdolžne proge.

 

Obnašanje in razvoj: samice si pogosto spletejo navpične, nežne mreže med nizko podrastjo, večinoma med obrežnim rastlinjem nekje v višini 60 cm nad tlemi, včasih tudi v nizkem vejevju vrb. Pogosto si splete še tunelasto zavetišče iz zvitih listov trav, kamor se zateče v nevarnosti ali v slabem vremenu. Sicer je na preži za manjšimi letečimi žuželkami na sredini mreže. Odrasli so aktivni od maja do julija, mladi pajki se izležejo nekje v poznem juliju. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): močvirski pižamasti križevec* (Singa hamata) - gozdni debeločeljustar* (Pachygnatha listeri) - Degeerjev debeločeljustar* (Pachygnatha degeeri).

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti