Kosmata peščinarka* (Andrena barbilabris)

  • Domov
  • Kosmata peščinarka*

Družina: peščinske čebele (Andrenidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Razširjenost: raztreseno do lokalno

Življenjski prostor: svetla in sončna mesta, grmovni predeli, razgaljene peščene površine, obronki gozdov

Ogroženost vrste: vrsta je ogrožena

Varstveni status vrste: ranljiva vrsta



Prepoznavanje

Samica: nekoliko podobna čebeli (Apis mellifera), precej temna in gosto porasla z dlakami. Glava je široka, v sprednjem delu lokalno porasla z rajavkastimi in svetlimi dlakami, na temenu porasla z rjavimi dlakami. Tipalnice so rahlo betičaste, temne. Oprsje je vsaj pri mladih samicah gosto poraslo z rumenorjavimi dlakami, kasneje v osrednjem delu ponavadi ogoli, na trebušni strani so svetle dlake. Krila so prosojna, vsaj bazalne žile so rjavkaste. Zadek je dokaj krepak, hruškasto jajčast, spodnji robovi segmentov so gosto porasli s svetlimi dlakami, zato je zadek izrazito pasast. Noge so črnorjave, krepke, gosto porasle s svetlimi dlakami, predvsem zadnje goleni in stegenca (tvorijo košek), na katerih se nabira pelod.

 

Samec: nekoliko manjši od samice in porasel s srebrnobelimi dlakami. Frontalni del glave je gosto porasel s svetlimi dlakami. Oprsje je pri mladih samcih gosteje dlakavo, kasneje ogoli, predvsem ob bokih in na spodnji strani poraslo z gotsimi in dolkimi srebrnobelimi dlakami. Zadek je vitko jajčast, podolgast, v pasovih porasel s svetlimi dlakami, ki pa pogosto odpadejo. Noge so porasle s svetlimi dlakami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni od aprila do junija. Samci se pogosto spreletavajo nad sončnimi, razgaljenimi in suhimi mesti, kjer oprezajo za samicami. Samice izkopljejo rove v suha, povečini peščena tla in pogosto se več samic združi v manjšo kolonijo. Rove zapolnijo s pelodom in nektarjem, v zarodne kamrice pa izležejo posamična jajčeca. Ličinke se nato hranijo z zalogami hrane. Vrsto pogosto parazitira rdeča kukavičja čebela (Sphecodes pellucidus).

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): sivopasasta peščinarka* (Andrena denticulata) - mala peščinarka* (Andrena argentata) - rjavonoga peščinarka* (Andrena fuscipes).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti