Temni raznotarznik* (Anisodactylus signatus)

  • Domov
  • Temni raznotarznik*

Družina: krešiči (Carabidae: Harpalinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 10-13.5 mm

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: travniki, grmovne površine, svetli logi

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je dokaj kompaktno, enakomerno široko, večinoma bleščeče črno, redko so pokrovke črnorjave. Glava je precej velika, le z eno supraorbitalno (nadočesno) ščetino, včasih z rdečerjavo temensko liso, čeljusti so krepke. Tipalnice so v celoti temne, porasle s ščetinami od 3. členka naprej. Oprsje je široko, v sprednjem delu široko zaobljeno, proti dnu rahlo zoženo, ob straneh topo zaokroženo in brez ostrih trnatih robov, v spodnji polovici hrapavo grobo jamičasto, sicer gladko. Pokrovke so tako široke kot oprsje, z vzporednimi robovi, na konicah rahlo usločene, vzdolžno izbrazdane, brez porne jamice v 3. medžlebnem prostoru, ob robovih pogosto rdečerjave. Noge so krepke, na sprednjih golenih je na koncu krepak posamičen trn, goleni imajo globoko čistilno zajedo, pri samcih so členki stopalc sprednjih nog povečani, ploski in po spodnji strani gosto porasli z drobnimi ščetinami, 1. členek zadnjih stopalc je tako dolg kot 2. in 3. členek skupaj (značilnost rodu).

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni tudi čez dan, pojavljajo se od zgodnje pomladi do sredine jeseni. Plenijo predvsem različne talne živali, kot so manjše žuželke, deževniki in manjši polži. Večinoma se skrivajo pod kamni, trohnečimi debli in drugim materialom. 

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rumenonogi raznotarznik* (Anisodactylus nemorivagus) - dvojamičasti raznotarznik* (Anisodactylus binotatus- bakrenasti raznotarznik* (Anisodactylus poeciloides).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti