Rani pravi najezdnik* (Ichneumon gracilentus)

  • Domov
  • Rani pravi najezdnik*

Družina: pravi najezdniki (Ichneumonidae: Ichneumoninae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 8-15 mm

Razširjenost: raztreseno

Življenjski prostor: gozdovi, gozdni robovi, travniki

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: glava je črna, široka, fino drobno jamičasta in večji del porasla s kratkimi ščetinastimi laski. Tipalnice so rahlo zadebeljene in pri vrhu skoraj nezožene, topo zaokrožene, bazalni členek je močno povečan, členki so črni, le osrednji členki so beli (nekje od 5. oz. 6. manjšega členka do 12. oz. 13. členka). Oprsje je krepko, v zgornjem delu ostro obrobljeno, zelo drobno jamičasto, skoraj gladko in golo, ob straneh nekoliko bolj grobo jamičasto in gosteje poraslo s svetlimi, prileglimi dlakami. Ščitek (scutellum) je široko jezičasto trikoten, bel in črno obrobljen. Krila so podolgasto pahljačasta, prosojna, z ozko, rumenkasto pterostigmo. Zadek je v sprednjem delu pecljato zožen in zapognjen (bazalni členek), črn, ostali del zadka (metasoma) je ozko podolgasto jajčast, 2. in 3. členek (tergita) sta oranžnordeča (2. v celoti, 3. je temno obrobljen ali redkeje v celoti črn), spodnja členka (sternita) sta bolj rumenkasta, ostali členki so črni, zadnja dva členka imata osrednjo belo liso. Leglica je skrita, ob njej sta na vsaki strani po en kratek, cerkast izrastek. Noge (predvsem stegenca) so krepke, bazalni členki in stegenca so črna, goleni in stopalca so oranžnorumena, zadnje goleni so v spodnjem delu zatemnjena.

Vrste iz rodu Ichneumon so izredno težavne za prepoznavanje med seboj, potrebno je nekaj izkušenj!

 

Samec: od samice je vitkejši, 2. in 3. členek na zadku sta rumena, včasih s temnimi lisami. Frontalni del glave je rumen, v spodnjem delu črno obrobljen. Bazalni členek tipalnic je rumenkast, sicer so tipalnice v celoti temne, le po spodnji strani so porasle z rjavordečimi dlakami in pri vrhu koničasto zožene. Ščitek (scutellum) je rumenkast, tudi noge so bolj citronasto rumene.

 

Obnašanje in razvoj: samice pogosto prezimijo pod starim lubjem, ki se odlušči od debel in se lahko pojavijo že v zimskem času, če temperature nekoliko narastejo. Sicer so odrasli aktivni v zgodnji pomladi. Jajčeca odlagajo na gosenice nekaterih nočnih metuljev, predvsem sovk (Noctuidae), v katerih se nato razvija ličinka. Nova generacija odraslih se pojavi v jesenskem času, ko se tudi parijo. Samci večinoma v isti sezoni poginejo. Odrasli se hranijo z nektarjem in pelodom.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): belolisi pravi najezdnik* (Ichneumon albiger) - pravi najezdnik* (Ichneumon confusor) - jamičasti pravi najezdnik* (Ichneumon bucculentus) - pravi najezdnik* (Ichneumon extensorius) - pravi najezdnik* (Ichneumon suspiciosus).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti