Modra sijajnica* (Eudasyphora cyanicolor)

  • Domov
  • Modra sijajnica*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 5.5-9 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: različni habitati, pogosto tudi v naseljih in ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je vitko in nekoliko podolgasto, bleščeče črnomodro z zelenim odtenkom. Glava je dokaj velika, temna, ob očeh in v frontalnem delu bela, porasla z dolgimi, temnimi ščetinami. Zadnji členek tipalnic je betičast, sivkast, ariste (ščetine na betičastem delu tipalnic) so peresaste. Oči so velike, rdečerjave, pri samicah so razmaknjene, pri samcih se na temenskem delu stikajo. Oprsje je krepko, bleščeče črnomodro in pogosto v sprednjem delu s širokim svetlim pasom, ki se razteza do ščitka (pogosto je tudi bočni del oprsja svetlejši), poraslo z eno serijo dolgih akrostihalnih ščetin, sicer kratkodlakavo. Ščitek (scutellum) je široko zaokrožen, z enim parom apikalnih ščetin. Krila so široko trikotna, v mirovanju ozko vzdolžno zložena čez telo, prosojna, z močno ukrivljeno M1 žilo, ki se ob robu približa žili R4+5. Zadek je trikotno jajčast, bolj kovinsko zelen od oprsja, na koncu pogosto svetlo poprhnjen. Noge so črne, ščetinaste.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli prezimijo, pogosto pod trhlim lubjem odmrlih dreves ali celo v špranjah hiš in drugih stavb. Pojavijo se že ob zgodnjih toplih zimskih dneh ali v začetku pomladi in so aktivni vse do jeseni. Hranijo se z nektarjem in sadnimi sokovi. Ličinke so žerke in živijo v razpadajočem rastlinskem in živalskem materialu, občasno v truplih poginulih živali.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): zelena sijajnica* (Eudasyphora cyanella) - ptičja modrivka* (Protocalliphora azureaseverna brenčačka* (Protophormia terraenovae) - nekatere vrste blestivk (Lucilia spp.).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti