Slepa strigica* (Lamyctes coeculus)

  • Domov
  • Slepa strigica*

Družina: Henicopidae

Red: litobiomorfi (Lithobiomorpha)

Razred: strige (Chilopoda)

Velikost: 3-5 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: pod odmrlimi drevesi in vejami, pod kamni in v odpadlem listju v gozdovih, logih, parkih in ob hišah

Ogroženost vrste: vrsta verjetno ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: telo je členjeno v segmente, bledo rumenkasto, glava je nekoliko kontrastnejše obarvana, očesca (ocelli) niso razvita. Tipalnice imajo okrog 25 drobnih členkov, ki se proti vrhu manjšajo in so porasli z redkimi, štrlečimi ščetinicami. Telesni segmenti so različno veliki, prvi segment za glavo je mnogo ožji od naslednjega, večinoma so kvadratasti, z zaobljenimi robovi. Prednji par nog je kontrastnejši od ostalih in preoblikovan v lovilne okončine v katerih se nahaja tudi strup za omrtvičenje plena. Ostale noge so bledikave, na redko porasle s ščetinami, zadnji par je mnogo daljši od ostalih (delujejo kot "rep").

 

Obnašanje in razvoj: posebnost vrste je odsotnost očesc, zato jo nekateri uvrščajo v svoj rod Lamyctinus. Vrsta se je subspontano razširila po svetu s prodajo lončnic in prsti za vrtnarjenje. V veliki meri prevladujejo samice, ki se razmnožujejo partenogenetsko (izležejo neoplojena jajčeca, iz katerih se izležejo mlade ličinke samic). Ličinke so prav tako posebne, saj imajo sprva le 6 parov nog (ličinke drugih predstavnic te družine imajo večinoma po 7 parov nog) ter 8 členkov v tipalnicah (pri drugih predstavnicah te družine imajo ličinke večinoma po 7 členkov). Tako ličinke kot odrasle živijo skrite pod razpadajočim lubjem odmrlih dreves, kjer se hranijo z drobnimi členonožci.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): obrobljena strigica* (Lamyctes emarginatus) - afriška strigica* (Lamyctes africanus) - nekatere vrste iz rodu Geophilus.

 




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti