Šestpikasta skolija* (Scolia sexmaculata)

  • Domov
  • Šestpikasta skolija*

Družina: skolije (Scoliidae)

Red: kožekrilci (Hymenoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 9-15 mm

Razširjenost: precej redko

Življenjski prostor: sončna mesta s cvetočimi, večjimi rastlinami, ruderalne površine, mejice

Ogroženost vrste: vrsta je potencialno ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Samica: dokaj velika, kompaktna, črna z modrovijoličastim leskom, gosto dlakava. Glava je velika, skoraj okrogla, čeljusti so krepke, tipalnice so rahlo betičaste, temne, segajo nekje do sprednjega dela oprsja. Oprsje je krepko, nekoliko kvadratasto, hrapavo, po zgornji strani večji del golo, le ob straneh dlakavo. Krila so ozko podolgasta, v bazalnem in osrednjem delu rumeno- do rdečerjava, preostali del je črno modrovijoličast. Zadek je valjast, v sprednjem delu kratko pasasto zožen, dokaj velik, črn, s po štirimi večjimi, belimi do bledorumenimi lisami in dvema manjšima pikama na zadnjem delu. Noge so dolge, črne, gosto dlakave, na zadnjih golenih je z notranje strani trnat izrastek.

 

Samec: je vitkejši in manjši od samice. Tipalnice so mnogo daljše in segajo skoraj za oprsje. Zadek ni zožen v sprednjem delu in je gosteje porasel z dlakami, večinoma le s štirimi bledorumenimi lisami.

 

Obnašanje in razvoj: odrasli so aktivni predvsem v sončnih in vročih dneh od junija do avgusta. Pogosto obiskujejo modrocvetne rastline, kjer se hranijo s pelodom in nektarjem. Samice v tleh aktivno iščejo ličinke (ogrce) večjih skarabejev (Scarabaeidae), kot so majski hrošči (rod Melolontha) in minice (Cetoniinae). Vkopljejo se tudi do 40 cm globoko do ličinke, ki jo omrtvičijo s pikom in nanjo izležejo jajčece. Mlada ličinka se nato hrani z ogrcem, dokler ga ne požre, nato se obda s kokonom in se zabubi.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): dlakava skolija (Scolia hirta) - vrtna skolija* (Scolia hortorum).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti