Tavajoča faonija* (Phaonia errans)

  • Domov
  • Tavajoča faonija*

Družina: prave muhe (Muscidae)

Red: dvokrilci (Diptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 7-9 mm

Razširjenost: dokaj pogosto

Življenjski prostor: gozdovi, odprti predeli, travniki, mejice, tudi blizu hiš

Ogroženost vrste: vrsta ni ogrožena

Varstveni status vrste: noben



Prepoznavanje

Odrasli osebki: krepki, večinoma sivo poprhnjeni, telo je temno. Glava je široka, zelo svetla, oči so rdeče, pri samcih se skoraj dotikajo (med njimi je zelo ozka črna medočesna linija), pris samicah so razločno razmaknjene in s temno temensko liso. Tipalnice so na vrhu betičaste, v celoti bolj ali manj temno sive do črnikaste. Oprsje je krepko, večinoma sivkasto, s po štirimi vzdolžnimi, ozkimi črnimi pasovi (osrednja pasova sta zbližana in se neprekinjeno nadaljujeta čez oprsni šiv - sutura, obstranski sta v suturalnem delu prekinjeni), za šivom sta po dve liniji 4 postsuturalnih dorzocentralnih ščetin, v sprednjem delu akrostihalne ščetine manjkajo. Ščitek (scutellum) je dokaj velik, trikotno zaokrožen, temen s sivkastim poprhom, večji del ali vsaj ob robovih rdečerjav. Krila so široka, prosojna, krepko ožiljena, bazalne žile so rumenkaste. Zadek je jajčast, krepak, večinoma črno marogast in s sivkastim poprhom, predvsem v zadnjem delu porasel s togimi ščetinami. Noge so večji del rumenkaste ali rjavorumene, sprednja stegenca so črnikasta ali skoraj v celoti črnosiva in dolgo ščetinasta.

Rod Phaonia je izjemno težaven za določanje na terenu, saj vsebuje veliko število med seboj zelo podobnih vrst!

 

Obnašanje in razvoj: odrasli se pojavljajo od aprila pa vse do sredine jeseni, pogosto se sončijo na deblih dreves. Hranijo se z nektarjem in rastlinskimi sokovi. Ličinke živijo v tleh v razpadajočem rastlinskem materialu, s katerim se tudi prehranjujejo, le v zadnjem stadiju plenijo tudi manjše nevretenčarje.

 

Podobne vrste (*neuveljavljeno ime): rdečenoga faonija* (Phaonia valida) - Gobertova faonija* (Phaonia gobertii) - širokolična faonija* (Phaonia perdita).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti