Veliki kozak (Dytiscus dimidiatus)


Družina: kozaki (Dytiscidae: Dytiscinae)

Red: hrošči (Coleoptera)

Razred: žuželke (Insecta)

Velikost: 32-40 mm

Razširjenost: zelo redko

Življenjski prostor: mrtvice, manjše stoječe mlake, vodni kanali in jarki

Ogroženost vrste: vrsta je močno ogrožena

Varstveni status vrste: ogrožena vrsta



Prepoznavanje

Odrasli osebki: zelo so podobni obrobljenemu kozaku (Dytiscus marginalis), od katerega se ločijo po sledečih znakih: oprsje je pri obeh spolih široko rumeno obrobljeno zgolj  ob straneh, na zgornjem in spodnjem robu večinoma brez obrobe ali kvečjemu ozko prosojno rdečkasto - priveski zadnjih stegenc niso koničasto zašiljeni ampak so bolj topo koničasti - vzdolžne brazde pri samicah segajo večinoma do polovice pokrovk, redkeje so daljše.

 

Obnašanje in razvoj: podobno kot pri podobni obrobljenemu kozaku (Dytiscus marginalis). Vrsta je v regiji precej redka, vezana predvsem na stoječe vode, kot so mrtvice in večji vodni jarki in kanali. Odrasli osebki v poznem zimskem času in zgodnji pomladi izletavajo in iščejo nova vodna okolja za razvoj ličink. Tudi te so plenilske in so podobne ličinkam obrobljenega kozaka, le da imajo vzdolžno rumenkasto črto, ki sega od zadnjega dela glave do konca zadka.

 

Podobne vrsteobrobljeni kozak (Dytiscus marginalis) - očalasti kozak (Dytiscus circumcinctus) - škofovska kapa (Cybister lateralimarginalis).




    Fotografije



    Zemljevid razširjenosti